Čtyři Evangelia křesťanů.
Krátké povídání o tom, co, jak a proč … Povídaní, točící se kolem tří slov v názvu toho to článku.

Jsou čtyři Evangelia, takzvaného Nového Zákona, uznávaných všemi křesťany a taky několik jiných, nepřijímaných za pravdivé úplně všemi.
Letmým pohledem se nezdá, že by na tom bylo něco podkopávajícího logiku.
Tak se na to podíváme.
Existuje pouze jedna dobrá zprava, známá pod řeckým slovem evangelium. Z toho je jasné, jak velká hloupost a lež je tamto celé tvrzení o minimálně čtveřici dobrých zprav.
Co jsou potom zač ty čtyři knihy, kterým se říká: Evangelium podle Matouše, Marka, Lukáše a Jana?
Jsou to vyprávění. Vyprávějí totiž o určitých historických událostech. Jsou zajímavá a poučná a obsahují ono evangelium, ale nejsou to čtyři evangelia.
Tak tedy, co je vlastně Evangelium?
Evangelium je jen pár slov o tom:
– kdo je Ješua Mašiach a co On udělal pro Člověka,
a k tomu neuškodí trochu rozvést, že:
– narodil se do světa, a jak se to stalo
– zemřel, a proč, a jakým způsobem
– ožil, a zmizel ze světa, a vrátí se ve velké moci
A to je celé evangelium neboli dobrá zvěst. Samozřejmě, je dobrá pro toho, kdo uvěří jí. Ačkoliv i tak věřící dobré zvěsti nemá vyhráno kvůli nástrahám světa.
To, že Mesiáš byl chudý a nic nevlastnil, proměnil vodu ve víno, šel po hladině jezera, uzdravil slepého od narození, oživil mrtvého Lazara, i když nebyl úplně mrtvý (to je ale na zvláštní povídání) atd., to vše není Evangelium. Jsou to události z jeho života a života vyprávějících o tom, ať už věříte nebo ne.
Když vznikne na Dálném východě v Pacifiku vlna tsunami a informují o tom stovky TV kanálů z celého světa, tak informace není o stovkách událostí, ale pouze o jedné. To je přece každému jasné.
Ale! Jakmile se něco týká něčeho z Textů, hned se objeví všude přítomná pitomost.

Obrovské množství bludů, vztahujících se k Textům a zasahujících do hloubky lidské mysli, a pokřivujících cestu za Pravdou, vzniklo už v prvním století našeho letopočtu a co víc, už za života Mesiáše před jeho ukřižováním.
Tento článek:
není o různých malichernostech jakožto žárovky a websity, není o filozofii Descarta, ale je o správném pojmenování a následném správném chápání věcí.
Pokud totiž pokřivíte pravdivé a správné, vzejde z toho lživé.

A proto říkám každému, budete-li nahlížet na události popsané ve sbírce knih, které se říká Bible, skrze prizma křesťanského náboženství ale i judaismu, zcela jistě nespatříte Život po odchodu z hmoty, i když myslíte o sobě, že jste „hluboce věřící“.

Komentáře

Nejnovější příspěvky mohou být špatně srozumitelné bez přečtení předcházejících