Bůh není demokrat.
Ze zaslechnutého dialogu:
„vážení, vynalezli jsme něco tak špatného …“, řekl jeden demokrat. Někdo z davu se okamžitě opřel do něj: „co to kecáš, cožpak nevíš, jak je to dobré v porovnání s …“


Měl jsem kdysi přítele. Jeden náš rozhovor se točil kolem jakýchsi celostátních voleb. Věděl, že se toho nikdy nezúčastňuji a chtěl slyšet můj názor, proč?
Řekl jsem. Je naivní si myslet, že se rozhodování koná teď a tady.
Jak jinak se dá spravedlivě řídit zemi? Ptá se.
Pak pokračuje. Vždyť demokracie je ten nejzpůsobilejší a nejlepší politický systém.
Odpovídám, slovy Churchille, ve smyslu, že je sice nejlepší, ale ze všeho možného špatného. Pak ale dodávám, že jedné skupince lidstva již bylo nabídnuto lepší řešení.
Vyzkoušeli a odmítli ho. Co odmítli?
No, je to takhle – ta skupina měla řídicí soudce, nevypadalo to však dost prestižní pro okolí. Zvolili monarchii. Brzy se zklamali a začali stínat hlavy monarchům a pro změnu zkusili řídit zemi s dělníky a rolníky. Někdo v okolí zůstal u vůdců. Stále to nefungovalo. Mezi tím o něco dříve se zastavili u demokracie. Po dvou a půl tisících letech se zjistilo, že demokracie nijak nepřekáží, aby se kradlo a lhalo a vraždilo, a jiným špatným tendencím ve společnosti.
Co to tedy je s tím lidstvem? Ať už dělá, co dělá je to v háji a vyžaduje se větší seřízení celku.
Chce to znovu soudce, řekl jsem!
Samozřejmě, úvaha není jen o demokracii ale spíše o lidstvu. Podstatné je, kdo celou situací řídí a lid to zcela jistě nebude, ani za demokracie.

Závěrem jeden citát jednoho filozofa a můj krátký dodatek k tomu.
„Existuje pouze jedna jediná pravda. Ta nezávisí na hlasování lidu, nýbrž je pravdivou sama o sobě … V pravdě není demokracie!“
— Rudolf Steiner (rakouský filozof 1861 – 1925)

K tomu jen dodám – Pravda nezávisí na existenci lidu. A na dotaz: Co dnes nejvíc ohrožuje demokracii, odpovím jedním slovem – Bůh.
Zde je zapotřebí moudrosti k pochopení.

Komentáře

Nejnovější příspěvky mohou být špatně srozumitelné bez přečtení předcházejících